Cuketová nádivka

8. 8. 2018 23:18
Rubrika: dobrůtka do bříška | Štítky: cuketa

Po dlouhé době začínám pátrat po nových cuketových receptech. Tady jsou hned tři z nich ;-)

Zdroj: https://www.recepty.cz

 

Cuketová nádivka I.

Ingredience:

  • 500 g nastrouhané nahrubo a vymačkané cukety
  • 100 g nahrubo nastrouhaného tvrdého sýra (ementál, čedar, parmazán)
  • 200 g na kostičky nakrájené šunky nebo pikantní klobásy či salámu
  • 2 vejce
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 3 lžíce hladké mouky ( nebo můžete nahradit bezlepkovou moukou nebo např. kukuřičnou polentou)
  • 2-3 lžíce oleje
  • sušená majoránka 
  • mletý pepř 
  • sůl 
  • máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání zapékací mísy
     

Postup:

1 Všechny suroviny vložte do mísy dobře je promíchejte.

2 Nepřilnavou zapékací misku o rozměrech 20x30 cm vymažte máslem a v případě potřeby i vysypte hrubou moukou.

3 Těsto vlijte do připravené misky a urovnejte. Pečte na 180°C 40–45 minut dozlatova.

 

http://www.apetitonline.cz/sites/default/files/video/cuketova_nadivka_dedy_jirky.mp4

Zdroj: https://www.apetitonline.cz

 

Cuketová nádivka II.

Suroviny:

500 g cuketa
4 ks vejce
6 stroužek česnek
1 ks cibule
1 hrnek hladká mouka
1 balení prášek do pečiva
100 g šunka
100 g tvrdý sýr
0,3 hrnek rostlinný olej
pažitka
petrželka
sůl

 

Postup:

Cuketu a sýr nahrubo nastrouháme, přidáme najemno nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, olej, vejce, šunku na kostičky, sůl a koření a nakonec mouku s kypřícím práškem.
2
Vlijeme do vysypaného pekáčku a pečeme asi 40-45 minn dozlatova při 180 C. Jako přílohu můžeme zvolit rajčatový salát.

Zdroj: https://www.recepty.cz/

 

Cuketová žemlovka

Suroviny:

10 ks rohlík starší
1 kg cuketa mladá(bez semínek), neoloupaná,
5 stroužků česneku
350 g uzené maso - plec, libovější bok... nebo klobása, šunka- dle chuti
4 ks vejce
1 ks červená paprika
sůl a pepř dle chuti
tuk na vymazání formy či plechu

 

Postup:

Cuketu nastrouháme na hrubo do větší mísy, přidáme nastrouhaný česnek, drobně pokrájenou papriku, žloutky, osolíme, opepříme a vše dobře promícháme. Přidáme na kostky pokrájené starší rohlíky, které necháme v cuketové směsi cca 15 minut zvlhnout. Pokud je třeba, přidáme trochu mléka, ale to až naposledy, cuketa pustí vody dost. Pokud je směs mokrá víc než potřebujeme, můžeme přidat ještě pokrájený rohlík nebo strouhanku. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a vše dáme do připraveného pekáčku, uhladíme a dáme péct do předehřáté trouby na střední teplotu dozlatova.

Podáváme buď teplé s bramborovou přílohou nebo jen se zeleninovým salátem. Vynikající je nádivka i vychladlá.

Do nádivky můžeme místo papriky přidat hrášek nebo dochutit muškátovým květem.

Pokud nedáme maso (což je škoda), máme vegetariánský pokrm.

 

Zdroj: https://www.recepty.cz/

 

 

Sdílet

Komentáře

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona