Recepty na domácí mléčné příkrmy od 4. měsíce

Když se miminko kolem 4 měsíců věku stále v noci budí čím dál víc na kojení a je na něm znát, že už mu mlíčko od maminky nestačí, je tu čas na první příkrm.

Co teď? Musím jít nutně do obchodu a koupit nějakou tu "hami kaši" a nebo si něco můžu udělat doma?  Tady jsou mé tipy, co do tak malého bříška.

ilustrační foto


 

Moje první zkušenost:

Když jsem tuto situaci řešila poprvé, naše dvojčata dostaly první kašičku kupovanou rýžovou (to se razilo, že s lepkem bychom měli ještě nějakou dobu počkat a začít s rýží, ale dnes je to zase obráceně). Naše babičky a maminky to měly asi tenrkát o tyhle zprávy jednodušší, nemusely se o tohle starat a normálně nám uvařily kašičku z krupičky a vyrostli jsme také. Tohle se mi vybavilo, když jsem dětem chtěla uvařit další kašičku večer před spaním, ale najednou jsem zjistila, že v krabici nic není a v obchodě už mají zavřeno. V okolí nebyla žádná mamča, která by mi dávku na večerní kaši mohla propůjčit a tak mi nezbývalo nic jiného, než si nějak poradit z domácích zdrojů. Prohlédla jsem si složení z krabice a našla jsem: Sušená rýžová mouka, zahušťovadla, mléčná bílkovina, pár éček, troška cukru a aromat. Trošku jsem se zděsila, kolik blivajsů dávají do výživy pro miminko, ale řekla jsem si, že takovouhle kaši zkusím udělat taky, jen bez těch éček a aromat a možná tím svým detěm pomůžu ku zdraví bez chemie. 

 

TEST INSTANTNÍCH DĚTSKÝCH KAŠÍ - článek zde

 

Hurá na první recepty:

Rýžová kaše z mikrovlnky (od 4.měsíce)

potřebujeme nějakou šikovnou nádobu, která se bude hodit do mikrovlnky (bude tam cca 10-20 minut ve varu) a do které se vejde tyčový mixér, ne moc malou, protože rýže s mlékem bude mít tendenci překypět, v dostatečně velké misce vše zůstane uvnitř

hrst sypané dlouhozrnné rýže

mléko (nejlépe čerstvé šetrně pasterované - aby v něm zůstaly živiny)

převařená horká voda z varné konvice

lžička cukru

plátek másla

 

Postup:

do nádoby nasypeme NEPROPLÁCHNUTOU rýži a zalyjeme vroucí vodou 2 cm nad rýži, promícháme a vložíme do mikrovlnné trouby na 10 minut na maximální výkon. Pak vyjmeme a dolyjeme stejným množstvím mléka a dáme na dalších 5 minut do mikrovlnky na max. výkon. Potom zkontrolujeme rýži, jestli už je měkká (musí být rozvařená, aby se dala dobře rozmixovat), pokud ještě není rozvařená, dolyjeme mlékem a dáme na dalších 5 minut dokud nebude mít správnou konzistenci. Pak vyjmeme a tyčovým mixérem umixujeme hustou kaši, kterou maličko osladíme a přidáme plátek másla. Ředíme na potřebnou konzistenci studeným převařeným mlékem a stále mixujeme, aby v kaši nebyly hrudky nebo nerozmixované kousky rýže. Kdyžtak přecedíme přes síto. Pokud budeme krmit lžičkou, necháme kaši hustší, pokud ale budeme krmit z láhve, uděláme konzistenci řidší tak, aby bez problémů prošla savičkou. Když ředíme horkou kaši mlékem, které je studené, výsledná teplota kaše bude pak přesně tak akorát k servírování, není třeba ji nijak dál chladit, což nám ušetří čas a miminko nemusí dlouho čekat. 

Pozn. Pokud už nekojíte, přidejte do kaše polovinu odpovídajícího množství jedné dávky umělé mléčné výživy. Jinak se předpokládá, že před touto kaší se miminko nejdříve nakojí a pak dostane kašičku (nebo v obráceném pořadí) - jak maminka uzná za vhodné.

PS: Ten, kdo je zaujatý proti mikrovlnce a nechce ji doma používat pro vaření pro miminko, může tento postup bez problémů aplikovat na plotně v nějakém rendlíčku, musí ale počítat s tím, že u toho bude muset stát a pořád těch 20 minut míchat, aby se rýže nepřipálila.

 

Rychlá krupičná kaše z mirkovlnky (od 4.měsíce)

potřebujeme vysokou varnou nádobu, nejlépe zavařovací sklenici, kterou projde tyčový mixér

horká převařená voda

hrst dětské krupičky (popř. hrubé mouky-pšenice jako pšenice, jen je jemnější)

mléko (viz předchozí recept)

lžička cukru

 

Postup:

do nádoby nalejeme 2 cm vroucí vody z konvice, pak v ní vidličkou pravou rukou mícháme vír, do kterého po slabém proudu přisypáváme krupičku a nepřestáváme dokud nemáme středně hustou kašičku. Ihned ji vložíme do mirkovlnky na 30-60 vteřin na maximální výkon, aby se převařila (nabobtnala). Vidíme, jak vzejde. Pak ji zalejeme studeným mlékem a mixujeme do potřebné konzistence, přidáme trošičku cukru a můžeme podávat.

 

Takto se dá připravovat kaše stejně tak i v rendlíčku na plotně, ale opět musíte počítat s časem, který Vás bude stát míchání kaše než vykypí apod. Já jsem díky mikrovlnce ušetřila za tu dobu vaření kašiček tolik času, až se tomu sama divím ;-) Zkrátka na ni nedám dopustit.

 

TIP na závěr:

Další kaše celozrnná, ovesná, pohanková, jáhlová,... se připravují stejně, jako rýžová, zkrátka musíte mít danou surovinu dobře uvařenou, aby se dala rozmixovat. Pro ozvláštnění chuti můžete použít lžičku kakaa, trošku domácího vanilkového cukru, skořice, nebo přidat rozvařené ovoce či domácí zavařeninu nebo piškoty.

 

UCHOVÁVÁNÍ:

Když si vaříme domácí kaši, vždy připravujeme množství, které dokážeme zpracovat. Pokud dáváme miminku kaši do láhve nebo do mističky, do které vracíme opětovně lžičku z pusinky, musíme počítat s tím, že pokud ji miminko nesní, kaše se za půl dne skazí, protože v ní jsou bakterie z pusinky, které způsobují rozklad a zkysnutí mléka. Mě většinou vydržela dávka na jeden den, pokud jsem dávku na krmení dala menší tak, aby ji miminko snědlo a pak teprve přidávala, když byl hlad. Zbytek se neskazí tak rychle. Je třeba ale dát hned do lednice a při opětovnému ohřívání přilít vroucí vodu a opět promixovat, aby byla jemná. Nikdy nevracejte nesnědenou kašičku zpět do nádoby k ostatní, skazila by se celá!

 

Slovo na závěr:

Čašem jsem si takto zvykla kaši dětem připravovat a už jsem se k instatní kaši nikdy nevrátila, naše děti jsem touto kašičkou krmila každý den od jejich 4 měsíců až do nějakých 3 let - ty starší totiž prosily, aby dostaly také kaši, když viděli, jak ji připravuji mladším dětem. Jejich láska ke kaši přetrvala dodnes, nemáme s kaší problémy, nikdy si děti nestěžovali na to, že by je z toho nějak bolelo bříško, jako miminka vždy usínaly naprosto spokojené, bez nějakého zoufání či breku, spaly celou noc spokojeně až do rána, prospívaly dobře a zatím žádnou alergii ani na mléko, lepek či jiné suroviny nemají. Naopak se těší zdraví a dobrou chutí k jídlu.

Dokonce některé návštěvy našich známých, kteří dorazily s dětmi podobně starými, s chutí ochutnali naši kaši a dali ji i svým dětem, které jinak kaši neměly rády a flaška či mistička se mi vždy vrátila prázdná. Nejde o cukr - tady si sami určíte, kolik ho dáte, ale o to, že si sama pohlídám, co do kaše dávám. Nidky se Vám tam nedostanou "stopy vajec, lepku, oříšků, sezamu nebo celeru..."apod.

Ano, stojí to trošku času a práce, ale tahle investice do dětí se vyplatí. Navíc když si spočítáte náklady, dostanete se na čtvrtinu oproti kupovaným instantním kaším a to není zanedbatelná položka v rodinném rozpočtu.

Přeji dobrou chuť a hodně radosti s dětmi

pro ilustraci přikládám fotečku našeho malého spokojeného Míšy,

když jedl první kašičku lžičkou ještě než jsme měli jídelní židličku

(léto 2011)

 

Zobrazeno 4967×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona