RYCHLÉ MUFÍNKY s různými náplněmi

16. 8. 2017 13:25

Představuji můj osvědčený recept na naše oblíbené "mufínky", které se dají mnohokrát obměňovat. Jejich příprava je hodně rychlá, dají se udělat když má přijít návštěva a nestíháte péct koláče nebo obyčejnou bábovku (která se peče cca 45 - 60 minut, plněné koláče se krom 1,5 hodiny kynutí těsta ještě shruba tak 1,5 hodiny plní, vážou a potírají, pečou...když je na to čas, stojí to za tu práci) ALE....kolikrát je na to čas?

Tyto mufínky často dělám ráno dětem k snídani, protože v 5:30 ještě nejsou otevřené obchody a nebývá tudíž čerstvé pečivo, protože se poslední snědlo k večeři.  Tak aby ta naše nebohá koťátka měla co do bříška, děláváme tyto mufínky a ráno je provoněné vanilkou...

Moje nádoba, ve které to míchám, je taková ta průhledná odměrka na 1 l = cca dva plechy mufínků = 24 ks

Nejdříve míchám mokré suroviny dohromady a pak přisypávám mouku a dolaďuji tak potřebnou konzistenci těsta od oka. Těsto by mělo mít stejnou konzistenci, jako bábovkové.

Suroviny: v tomto pořadí je leju a přimíchávám do nádoby

cca 500 ml mléka (když máte čerstvé a bohužel se Vám srazí, jen jej ve falšce rozhrkejte i se syrovátkou a přesto použijte - mufínky  jsou pak ještě lepší, mám mnohokrát odzkoušeno)

cca 2cm oleje (v ml množství neznám, nádoba je zkrátka průhledná a nerozmíchaný olej udělá vrstvu cca 2cm vysokou - častokrát ve snaze udělat recept více light lidé ubírají z receptu olej, ale tato ingredience má zásadní fyzikální roli v receptu - bez oleje není těsto tak vláčné a nadýchané a hlavně po upečení se těsto přilepí na papírový košíček a nedá vůbec vyklopit - toto množství oleje je nutné minimum pro správnou konzistenci mufínků) 

2 vejce

2 vanilkové cukry

200g cukru krystal

cca 500g polohrubé mouky

1 PDP (prášek do pečiva)

 

Suroviny promícháme šlehačem a máme hotový základní recept, pak určíme hlavní chuť mufínků různými přísadami. Zde jsou mé osvědčené:

vanilkové : hlavní recept

vanilkové s čokoládovými hoblinkami

vanilkové s drobným ovocem (HR s borůvkami, jahodami, ostružinami, rybízem,...)

čokoládové s čokoládovými hoblinkami (v HR nahradíme vanilkový cukr za 2-4 polévkové lžíce holandského kakaa + čokoládové hoblinky)

skořicové s čokoládovými hoblinkami (HR, místo vanilkového cukru přidáme kávovou lžičku skořice + čokoládové hoblinky)

kokosové s čokoládovými hoblinkami (HR + hrneček strouhaného kokosu + čokoládové hoblinky)

 

a co Vaše fantazie?

 

Stále vymýšlíme nové nápně, fantazii se meze nekladou... skvělé pro zabavení dětí a zapojení do prací v kuchyni, vždy je to moc baví a pak rádi ochutnávají, co jsme společně vyrobili. 

 

Pečeme na horkovzdušný  program se spodním tělesem na 200°C do zezlátnutí , během pečení neotvírat troubu, nadýchané  mufínky by spadly. Po upečení necháme zchladnout a pak jdou hezky sloupnout z košíčku .

Přeji dobrou chuť ;-)

 

Monča

 

 

Zobrazeno 1356×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona