Další tipy a postřehy o kojení

14. 8. 2017 14:29

Další tipy ohledně kojení

Noční kojení v posteli aneb kojící samoobsluha

Na noční kojení existuje mnoho názorů, jestli kojit dítě vleže v posteli či ne. Já zezačátku kojila dvojčata pokaždé vsedě s kojícím polštářem v posteli a poklimbávala při tom, ale byl to maraton na celou noc a spánek nebyl hluboký a tak byla každá noc místo o načerpání sil spíše o vyčerpání. Tak jsem se pak při Moničce rozhodla, že to zkusím opatrně vleže. Samozřejmě jsme měli obavy, abychom miminko nezalehli, proto jsme s tímto nočním kojením vleže začali až shruba mezi šestinedělím a 3 měsíci, kdy už byla Monička větší. Obavy se nakonec ukázaly být zbytečné. Večer jsme normálně uspali běžným kojením vsedě s polohou tanečníka, přenesli do postýlky a pak vnoci, když se malá vzbudila, tak jsem si ji vzala i se zabalovačkou (která ještě objem miminka zvětší) a za ni dala kojící polštář, aby mezi námi a manželem byla bariéra. Nabídla jsem jí mlíčko a už během kojení viděla, jak je mnohem klidnější, společně jsme usnuly a pak během noci si z nabídnutého prsu sama pila, jak potřebovala a to všechno po tmě a bez vzbuzení, takže obě jsme ráno byly klidnější a vyspalejší (a tatínek taky). Během noci ani nepotřebovala přebalit, většinou malé počůrání počkalo do rána, kdy se mokrá plenka přebalila i bez opruzeného zadečku. Pak už jsme postupně odložili i kojící polštář a i zabalovačku v průběhu, jak malá rostla. U dalších dětí jsme už tuto "samoobsluhu" praktikovali beze stachu, protože já i manžel jsme intuitivně věděli v noci, kde ležíme a že je miminko poblíž. Nikdy nespadlo a nikdy jsme nikoho nezalehli. Naopak zkušenosti jsou velice pozitivní, děti dnes spí velmi klidně a prakticky vůbec se nebudí.

Malé doporučení k věci: pokud máte v sobě byť malé množství alkoholu, raději miminko ponechte ve své postýlce. Obezřetnost by tu měla být na prvním místě !

 

Párové kojení

Prsa jsou párový orgán a jako takový fungují párově, proto při kojení z jednoho prsu se i z druhého uvolňuje mateřské mléko. Při kojení dvojčat jsem vypozorovala, že toto propojení funguje i vtom, že když malý Míša měl větší tah mlíčka, tak Kačence to díky jeho podtlaku samo stříkalo do pusy a ona jen lenivě odpíjela to, co jí tam teklo. Stejným způsobem je možno využít tuto vlastnost třeba i u lenivějšího miminka (např. pokud má novorozeneckou žloutenku a je mnohem více spavější a línější - avšak potřebuje tím spíš více jíst). K této pomoci je možno využít odsávačku mateřského mléka, kterou přiložíme k jednomu prsu a k druhému přiložíme miminko. Takto stimulujeme oba prsy současně, takže podporujeme laktaci a současně pomůžeme miminku k jednoduššímu krmení. Pak pokud ještě máme nedostatek mléka z jednoho prsu, můžeme pak odsátým mlékem dokrmit miminko po sondičce. Častokrát se hodil i kontinuální zvuk odsávačky k uklidnění a uspání miminka během krmení.

 

Odsávání mateřského mléka

Jak jsem už psala ve článku, týkajícím se tipů co s sebou do porodnice, je dobré mít odsávačku koupenou už dopředu a mít ji s sebou do porodnice pro stimulaci prsou a podpoření laktace. Mám odzkoušené tři odsávačky od firmy Medela (v některých porodnicích zapůjčují maminkám krom běžných ručních odsávaček i dvojité profesionální v ceně řádů tisíců), ale v porovnání s ostatními se už moc neliší. Jsou několikafázové apod. Nejvíce se mi osvědčila odsávačka s regulačním kolečkem, kdy je sice jednofázová, ale regulace tahu je skvělá k mnoha použitím při několika různých typech odsávání.

ze začátku, když jsou prsa bolavá a třeba nateklá, dobré nastavit menší tah, který minimalizuje bolest. Pak postupně, když už jsou uvolněná postupně přidávat a pak ke konci odsávání, když už mléko přestává técz, dodat na nejvyšší stupeň.

 

Odsávání pro podporu laktace je dobré provádět ještě cca 10 minut po dočerpání dávky mléka - když už pozorujeme, že mléko přestává téct, příští kojení se bude pak tvořit vyšší dávka mléka.

 

Odsávání při nadměrné tvorbě mléka, jdoucím do zánětu je třeba provádět naopak pouze do uvolnění tlaku a do zmírnění pnutí prsou a horkosti, pak nechat miminko napít a poté už nic neodsávat.

Zánět v prsou možno zmírnit obkladem z měkkého tvarohu, přiloženém na bolavý prs a přes něj plenku kvůli ochraně oděvu. Doporučuji kombinaci s volně prodejnými protizánětlivými léky s ibuprofenem či aspirinem. Ulevit od zatvrdnutí může i masáž v teplé sprše - nahřát prsa a pak zkusit odsát zatvrdlá místa, při odsávání jemně masírovat zatvrdlou část, totéž je dobré masírovat při kojení, zánět pak znovu nevznikne.

 

Děkuji za přečtení článku a přeji hodně sil do každého dne a mnoho radostí s miminky ;-)

Zobrazeno 842×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona