Tipy co s sebou do porodnice aneb VÝBAVIČKA DO PORODNICE na plánovaný císařský řez

28. 4. 2017 17:52

Tak za dva týdny jdu do porodnice na plánovaný císařský řez. Předchozí děti jsem měla všechny císařem a ačkoliv tloušťka jizvy po císařském řezu vypadá dostatečná pro přirozený porod, všichni odborní lékaři mi doporučili, vzhledem k možným rizikům prasknutí jizvy při spontánním porodu, absolvovat opět císařský řez. Vím do čeho jdu, takže se podle toho bude odvíjet i moje příprava do porodnice a zabalení výbavičky.

 

Pracovně jsem rozdělila seznamy co s sebou na dvě oddělení (dvě tašky):

DO NEMOCNICE (potřeby pro maminku před porodem a pro pobyt v nemocnici, s sebou při příchodu do nemocnice)

DO PORODNICE (potřeby pro miminko až se narodí, může donést s sebou tatínek v den porodu)

 

DO NEMOCNICE:

NUTNÉ:

Potřebné doklady (těhotenská průkazka, předoperační vyšetření, prohlášení rodičů o jménu dítěte, oddací list, průkaz zdravotní pojištovny, občanský průkaz)

Domácí obuv

Župan

osobní hygienické potřeby

osušku a ručník na ruce

toaletní papír

mateřské vložky

2 kojící podprsenky

3 porodnické kalhotky

prsní vložky

 

dále doporučuji:

cestovní fén + líčení a potřeby na zušlechtění (v případě návštěv a focení s miminky na oddělení do novin, jsou to památné momenty a mnohdy si pak maminky vyčítají a stydí se, že vypadaly zničeně nebo neudržovaně na fotkách z porodnice)

nějakou fešnou noční košili s rozepínáním u krku pro kojení (také pro chvíle návštěv, aby se maminka cítila sebejistě, jinak doporučuji používat nemocniční košile zejména pro to, že se často stává, že jsou potřísněny krví z jizvy či špatně upevněných mateřských vložek nebo poblinkány miminkem a takto špinavou košili jednoduše vyměníte za novou a nemusíte se starat o tu špinavou - tu jednoduše hodíte do prádla na vyprání)

nabíječku na telefon

kapesníčky

polštářek

skládací nožík - často nosí rodina a známí ovoce a zeleninu nebo zůstává ke svačině od oběda - tedy pro rozkrojení jablka, dalšího ovoce, které se erárním příborovým nožem těžko opracovává

espumisan - po porodu císařským řezem se v bříšku hromadí plyny ve velkém množství a fakt se hodí mít u sebe první pomoc

glycerinové čípky - po porodu bývá problém i zácpa, samozřejmě je to sestrami kontrolováno a v případě nutnosti Vám sestry čípek poskytnou, z vlastní zkušenosti vím, že je lepší ho mít u sebe a sama si tuto věc řídit, pokud se mi něco nezdá

prací pastu - možno využít k vyprání vlastní "návštěvní" košile a porodnických kalhotek popř. dalšího oblečení, pokud se neplánovaně protáhne pobyt v nemocnici a nemáte / nechcete mít s sebou desatero nočních košil a spodního prádla. Vždy jsem si navečer přeprala potřebné prádlo a do rána vše uschnulo.

oblečení na cestu domů (při výběru počítejte s tím, že budete mít při propuštění o něco menší velikost než těhotenskou, ale do původních kalhot před těhotenstvím se ještě nevejdete a navíc budete mít ještě přeřezané břicho - zkrátka něco velmi pohodlného a volného)

bonboniéru či malý dárek pro sestry (většinou se hodí poděkovat sestřičkám za neustálou péči a veškerý servis, kterým nám pomohli se zotavit a naučit pečovat o miminko) - počítá se jeden dárek/ bonboniéru pro obě každé oddělení sester - gynekologické a dětské sestřičky

 

 

DO PORODNICE

Jednorázové pleny velikosti novorozence

vlhčené ubrousky

Bepanthen krém - proti opruzeným zadečkům miminka a hlavně na popraskanou tkáň prsou na bradavkách po kojení (než se miminko a maminka naučí správné technice kojení a než si maminčiny prsy zvyknou na nápor sání, je běžné, že vzniknou ranky i bolestivé praskliny)

Dudlíček (pokud nejste proti) - nejlépe ortodontický, hodí se pro nouzové chvíle v noci, když si nebudete vědět rady co s křičícím miminkem a když ho kojení neuklidní (já jako prvorodička s dvojčaty první dvě noci s dětmi využila, později až na cestě domů) - některé děti ho ani nepotřebují nebo ho plivou, také POZOR, v některých porodnicích, kde si zakládají na kojení, neradi dudlíky vidí - ale lépe je ho mít sebou a nepotřebovat než nemít a potřebovat...popř. možno dokoupit v nemocniční lékárně 

Odsávačku mateřského mléka - hodí se pro stimulaci prsou pro úspěšné rozběhnutí laktace hlavně po císaři, kdy je částečně narušeno spuštění laktace spontánním porodem, pokud neodsává miminko a samo nestimuluje přirozeně, dají se v porodnicích zapůjčit na sesterně, bývají však často rozpůjčované pro množství maminek a proto se na některou maminku nedostane - pro tyto případy je ideální mít vlastní odsávačku (všechny její součásti si doma označte třeba lihovkou, aby se nezaměnily s nemocničními) a jednou denně ji nechat u sester vysterilizovat v páře; mimo to se také hodí při opačném případě, když je mléka víc než miminko stihne odsát, můžete si odsát přebytečné mateřské mléko do úlevy, aby se předešlo možnému vzniku zánětu v prsou, některé porodnice mají mléčnou banku, kam můžete odsáté a nevyužité mléko darovat - to se pak sterilizuje a může dát miminkům, jejichž maminky ještě mlíčko nemají - pořád lépe než UM

Nádobku na mateřské mléko, sondičku a injekční stříkačku - při nedostatečném sání miminka a malým přírůstkům se může pomoci miminku dokrmit sondičkou ze stříkačky odsáté mléko při kojení nebo po prstu - mívají v porodnici také, ale stejně s odsávačkou je lépe mít připravenu vlastní

Pokud máte vpadlé bradavky, přibalte si s sebou i tvarovače či chrániče bradavek (s nimi nemám zkušenosti, ale některé maminky by bez toho prý kojení ani nezvládly)

Bloček a tužku - v případě vážení miminek po kojení (někdy vyžadují po maminkách, aby si psaly váhu miminka před kojením a po kojení znovu - tak se vypočítává kolik miminko vypije)

Kojící polštář - dle vlastního uvážení - já s dvojčaty nutně potřebovala, protože jsme kojili obě současně, ale s dalším miminkem jsem ho už nepotřebovala a vystačila jsem si s nemocničním polštářem z postele, kojící polštář je totiž další zavazadlo navíc, tak jsem ho pak nechala doma

Oblečky pro miminko - většinou se hodí pro fotky s miminkem v porodnici nebo když přijde návštěva - stejné jako vlastní noční košile (viz.důvody výše), jinak ve většině porodnic mají erární miminkovské oblečení k dispozici a tak je někdy lépe využít to nemocniční, zejména kvůli tzv. "smolce", kterou miminka kakají po tom, co se napili plodové vody v děloze a po mlezivu - zkrátka než se jim trávení srovná. Z vlastní zkušenosti vím, že tato stolice se fakt blbě pere, takže raději to praní nechám na čistírně, která s tím má větší zkušenosti a hlavně miminko se musí převlékat častěji a vlastní oblečky by se pak hromadily někde v tašce a manžel se s tím bude tahat domů a prát, aby se to nezažralo? Lépe je nechat na doma a nebo na cestu z porodnice domů. Popř. přeprat v prací pastě.

Foťák + příslušenství - zejména důležité pro den porodu mít připraveno v tašce a pak jen vzít jednu tašku, v porodnici vyndat a fotit. Po porodu si pak tatínek natočené záběry a vyfocené chvíle odveze domů a podělí se o ně se zbytkem rodiny.

 

Jistě máte sami vlastní věci, které v mém seznamu nejsou (například zábavu pro volné chvíle - notebook či tablet pro ty technické typy, někdo ocení spíše dobrou knihu nebo časopis plný křížovek a osmisměrek...) a Vy se bez nich neobejdete, např. různé kosmetické věcičky jak pro maminku, tak pro miminko, takže se může velikost zavazadel neúměrně zvyšovat. Každopádně při balení výbavy do nemocnice i do porodnice je třeba si uvědomit, že s sebou vzít opravdu to nejdůležitější a to, co by Vám mohlo významně pomoci. Týden se bez některých věcí lze obejít ;-)

 

 

POZNÁMKA POD ČAROU (NEBO SPÍŠ NAD ČAROU?) aneb duchovní příprava do porodnice...

Ještě jednu důležitou věc je třeba připravit před porodem, a to nejlépe ještě před balením všech možných věcí do tašek. Pokud se připravujeme na takovou velkou věc jako je porod - ať už spontánní nebo císařským řezem - tak bychom se měli připravit i duchovně. Pro mě bylo vždy zásadní připravit se i na možnost, že by se během porodu mohlo něco pokazit a já nebo miminko/a bychom mohli zemřít. Je pravda, že některých věcí bychom se neměli bát zbytečně dopředu, ale v tomto případě je spíš potřeba se duchovně připravit i na tuhle možnost. Cesty Boží jsou nevyzpitatelné a někdy si nás Pán Bůh k sobě stejně vezme, když máme možnost se na setkání s ním připravit, využijme toho ať můžeme jít s odevzdaností do Jeho rukou.

Já osobně jsem si před každým porodem došla ke zpovědi, kterou jsem brala jako generální zpověď, tedy shrnula jsem i svůj dosavadní život z hlediska svědomí a spáchaných hříchů ve všech oblastech. Pak jsem navštívila mši svatou, kde jsem se domluvila s paterem na žehnání maminek a těhotných, současně jsem jej poprosila za přímluvu v den porodu a přijala jsem eucharistii. Letos se mi podařilo i na Boží hod velikonoční shlédnout Urbi et orbi, kde sv.Otec udělil všem plnomocné odpustky, tedy smazání všech hříchů a hlavně trestů za ně. 

Toto je asi vůbec to nejdůležitější, co je třeba si připravit, aby bylo vše tak, jak má být ;-)

 

Držím palce ;-)

 

 

 

 

Zobrazeno 4362×

Komentáře

LuKoty

Jú, má narozeniny zároveň se mnou :) to je krásný :) tak ať vám společně s ostatními dělá velikou radost, je to požehnání mít takovouhle rodinku :)

Monilica

Děkujeme, Vám přeji hodně Božího požehnání ;-)

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona