Deset zvyků opravdu šťastných párů

13. 7. 2012 21:38
Rubrika: tipy a články | Štítky: manželství , partnerství


Stává se vám někdy, že pozorujete dvojici lidí, kteří už spolu jsou dlouhé roky nebo dokonce i desetiletí, a přemýšlíte o tom, v čem spočívá tajemství jejich štěstí? Samozřejmě, že mohou jen předstírat, že jsou šťastní, když jsou ve společnosti ostatních lidí, a doma se mohou navzájem ignorovat.

Ale i přesto existují páry, ve kterých spolu partneři jsou již velmi dlouho, a ještě stále se velmi milují. Chcete znát jejich tajemství? Chtěli byste být víc jako oni? 
Náš seznam 10 zvyků šťastných párů vám může pomoci toho dosáhnout.


1. zvyk: Vybírejte si své bitvy moudře

Dělá váš partner něco, co vás přivádí k šílenství, nebo se na něj zlobíte, protože vždycky opakuje ty samé chyby, i když už jste ho na to mnohokrát upozornili? Nejprve se na chvíli zastavte a zamyslete se nad tím, jestli vás jeho činnost opravdu nějak ovlivňuje. Pokud ne, pak by možná bylo lepší, kdybyste nic neříkali, protože je to váš partner, který se bude muset vyrovnat s následky své činnosti.

  • Už zase si zapomněl odnést oblečení do čistírny, takže v pondělí ráno nebude mít co na sebe?
  • Nechala si už zase svůj telefon v práci, takže nebude moci zavolat tam, kam potřebuje?

Tohle všechno jsou věci, které vás zcela pochopitelně otráví, ale zároveň se nejedná o váš problém, takže když se kvůli nim budete se svým partnerem hádat, nedává to vůbec smysl.

2. zvyk: Nepředpokládejte, ptejte se

Zapomněl váš přítel na to, že vás má vyzvednout na letišti, takže jste na něj museli čekat dvě hodiny v dešti? Je zcela pochopitelné, že se na něj zlobíte; ale možná má pro své zpoždění dobrý důvod. Nepředpokládejte automaticky, že na vás zapomněl a vyrazil někam na pivo. Možná se mu rozbilo auto, možná měl důležitou schůzku v práci, nebo měl možná pro zpoždění nějaký jiný dobrý důvod. 
Takže než se začnete rozčilovat, pokuste se nejprve onu situaci pochopit a představte si, co byste na jeho místě dělali vy.

3. zvyk: Diplomatické stížnosti

Vadí vám něco? Samozřejmě, že váš první instinkt je začít křičet, ale pokud se uklidníte a vyjádříte svou stížnost klidnějším způsobem, rozhodně toho dosáhnete víc. 
Leze vám váš partner na nervy, když stráví celý večer před obrazovkou televize? 
Místo toho, abyste na něj křičeli, buďte milí a pozvěte ho, ať jde za vámi do kuchyně, protože se vám stýská po jeho společnosti. Konec konců: „víc much polapíte na med než na ocet“!

4. zvyk: Nevyhýbejte se konfliktům

Mnohé ženy znají tuto situaci: zeptáte se svého partnera, co se stalo, a ten se jen podívá stranou a řekne, že „nic“, i když oba víte, že to nic není. Pokud oba zůstanete ve vašem vztahu pasivními a budete se vyhýbat konfliktům, možná se chvíli nebudete hádat, ale časem se hádky, které neproběhly, přemění v hlubokou zlost, která se vám bude mnohem hůře řešit.
Nezapomeňte vyjádřit své pocity slovy 
Opravdu úspěšného partnerství můžete dosáhnout jen díky komunikaci. Jak jistě víte, váš partner nedokáže číst myšlenky, i když si někdy přejte, aby tomu tak bylo. Proto je velmi důležité, abyste své myšlenky vyjadřovali nahlas.

5. zvyk: Stanovte pravidla – a pak se jimi řiďte

  • Vadí vám, když váš partner přijme pozvání na páteční party, aniž by se vás nejprve zeptal? Navíc ještě, když jste vyčerpaní a raději byste strávili večer doma…
  • Rozčiluje vás, když váš partner utratí půlku výplaty za něco, co vlastně vůbec nepotřebujete – a to i přesto, že jste se oba dohodli, že začnete šetřit?

Místo toho, abyste se začali hádat kvůli věcem, které oba nemůžete změnit, promluvte si o tom, jak se v takových situacích budete chovat v budoucnosti. Na příklad, slibte si navzájem, že si příště zavoláte předtím, než jeden z vás přijme pozvání na společenskou událost, a že se budete muset dohodnout ohledně peněz, které chcete utratit. Samozřejmě, že je důležité, abyste dodržovali tato pravidla, která si sami stanovíte, a abyste je nikdy neporušovali, protože pak by mohla z vašeho vztahu vymizet důvěra.

6. zvyk: Nezapomeňte na důvěrnosti

Po několikaletém vztahu se láska stane něčím, co musíte ukazovat, protože samotné pocity nestačí. Vztah se často stává rutinou a prokazování důvěrnosti se stává minulostí, protože na to nikdy nemáte dost času ani energie. Nedovolte, aby k tomuto ve vašem vztahu došlo!

Vždycky se svého partnera zeptejte, jaký měl den

  • Měl váš partner důležitou schůzku v práci? Pošlete mu textovou zprávu a zeptejte se, jak to šlo.
  • Šel váš partner poprvé k zubaři? Zavolejte mu a zjistěte, jak to šlo.

Tímto způsobem můžete ukázat, že vám záleží na osobě, se kterou sdílíte život.

7. zvyk: Vyvarujte se hloupých hádek

Hádáte se často kvůli věcem, které nejsou až tak důležité, jako je na příklad jméno restaurace, kam jste šli na první schůzku, adresa vašeho kamaráda, nebo jméno šerifa ve filmu, který jste viděli minulý měsíc? Takovéto zdánlivě hloupé hádky mohou opravdu poškodit váš vztah, takže byste se jim měli pokusit vyhnout.

A jak si můžete poradit, když se nemůžete dohodnout na tom, co dělat?

Podívejte se na internet a zjistěte jméno nejlepší restaurace ve městě a jejího šéfkuchaře – nebo můžete zavolat svému kamarádovi a na adresu se ho zeptat. Je to jednoduché, že?

8. zvyk: Omluvte se a udejte důvod

Fráze „je mi to líto“ nebo „promiň“ mohou znít neupřímně, pokud je používáte příliš často. Místo toho, abyste používali tato slova, ukažte svému partnerovi, že opravdu litujete toho, co jste udělali, avysvětlete mu, proč jste to udělali. „Omlouvám se, že jsem byl dnes ráno trochu vznětlivý – měl jsem špatný den,“ je mnohem více, než jen omluva.
Pomůže vám to také pochopit, co vašeho partnera opravdu vyvádí z rovnováhy, a v budoucnosti se budete moci podobným situacím vyhnout.

9. zvyk: Stanovte si hranice soukromí

Zlobíte se na svého partnera, protože řekl všem vašim přátelům, že spíte se zubní pastou na obličeji, abyste si vysušili pupínky? Možná máte pocit, že zradil vaši důvěru, ale váš partner možná ani nechápe, proč se tak rozčilujete. 

Místo toho, abyste se hádali, si s ním promluvte o věcech, o kterých nechcete, aby vyprávěl ostatním. 

Poté, co si spolu promluvíte, respektujte nastavené hranice. Pokud si nejste jistí, co dělat, nejlepší je neříkat nic!

10. zvyk: Udělejte si čas, abyste si navzájem mohli složit poklony

Vaše partnerka pravděpodobně ví, že je báječná kuchařka – ale vůbec není na škodu, když jí čas od času složíte poklonu. Nebo je váš partner třeba báječným otcem, kterému nebude vůbec vadit, když mu to připomenete. 
Udělejte si čas a připomeňte si navzájem vaše kladné vlastnosti a silné stránky, protože váš vztah pak bude ještě silnější, a to pomůže vašemu sebevědomí i vašemu vztahu.

 

Zdroj článku: TOPSHOP.cz


Komentář:

Na tenhle článek jsem narazila čistě náhodou v newsletteru z teleshoppingové společnosti. Původně byl asi psán pro obyčejné lidi, a nemá s vírou mít nic společného, přesto však jeho obsah je velice hodnotný pro všechny, kteří chtějí pro své štěstí a štěstí druhých dělat více. Tyto "rady" lze použít nejen v manželství, ale některé z rad mohou dobře posloužit napomoci vztahům mezi sourozenci, přáteli, rodiči, atd.

Zobrazeno 5681×

Komentáře

kacarovi3

V prispevku je popsan ideal.
Smime se pokusit takto zit a jednat s partnerem.Myslel jsem,ze tu nekteri popisi svuj zpusob jednani i co tim ztratili.Vse je ukryto v sile naseho chteni.Kdyz uz s tim clovekem nechceme byt,je vse nepodstatne.Az objevime toho druheho,ktery chce byt s nami,kazda rada bude dobra a velmi potrebna.Zkoumejme,jakou silu ma nase chteni.Co jsme schopni pro druheho obetovat.Pavel.

Zobrazit 13 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona