Jak vznikla finanční krize

19. 11. 2008 20:00

o tomhle článku dnes vyprávěl můj vyučující na přednášce z bezpečnostní politiky státu...docela mě pobavil tak si myslím, že by se mohl líbit i ostatním...

 


Máte-li problém s pochopením současné finanční krize, poslyšte jeden koloniální příběh:

V jedné nejmenované vesničce v Indii jistý muž oznámil vesničanům, že bude vykupovat opice po 10$ za kus.

Opic všude habaděj, i vypravili se vesničané lovit opice a vesele je prodávat tomu muži. Ten jich nakoupil tisíce a počet opic v místě se povážlivě snížil. Vesničané polevili v úsilí.

Muž oznámil, že bude kupovat opice po 20$ za kus. To vyburcovalo vesničany a vyrazili na opice, byť ulovit opici bylo značně obtížnější. Vesničané usoudili, že výdělek neodpovídá námaze a vrátili se na svá políčka.

Nato muž oznámil, že bude opice vykupovat za 25$, ale opic bylo již tak málo, že po velmi krátké době vesničané úsilí vzdali. Nato muž oznámil, že opice bude vykupovat za 50$, ale že musí nutně odjet na nějakou dobu do města a že výkup bude provádět jeho asistent, představil jej vesničanům a odcestoval.Ves­ničané si stěžovali asistentovi, že opic je málo, když cena je tak pěkná.

I pravil asistent: pohleďte, zde v klecích jsou tisíce opic z prvního nákupu – prodám vám jich kolik budete chtít za 35$ a vy je mému šéfovi prodáte zpět za 50$ jako nic.

Vesničané vyrazili k domovům, vyhrabali veškeré úspory, obešli příbuzné, prodali co se dalo a za utržené peníze nakoupili opice.

Od té doby již muže, ani jeho asistenta nikdy nikdo nespatřil, jen opic je zas v okolí vesnice jako na začátku…

AŤ ŽIJE WALL STREET !

Zobrazeno 2529×

Komentáře

ObiSkyWalker

Díky moc, konečně alespoň z části chápu o co vlastně jde :-)

POA

Hodně zajímavý pohled... bud ráda, když v takových článcích budeš pokračovat :-)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona