10 důvodů, proč kupovat biopotraviny

6. 4. 2008 9:38

 

  

 

 

  • Jsou zdravé
    Biopotraviny obsahují v průměru větší množství Vitamínu C a nezbytných minerálů, jako vápníku, hořčíku, železa a chrómu, stejně tak antioxydantů, tak důležitých v boji proti rakovině.
  • Neobsahují přídatné látky a "éčka"
    Biopotraviny neobsahují chemické přídatné látky, které mohou způsobovat zdravotní problémy, jako srdeční onemocnění, osteoporosu, migrény a hyperaktivitu. Mezi zakázaná aditiva patří i ztužený tuk, aspartam (umělé sladidlo) a glutaman sodný.
  • Neobsahují pesticidy
    Dnes je v České republice povoleno v konvenčním zemědělství používat více než 300 chemických pesticidů a jejich zbytky jsou nacházeny v konvenčních potravinách, nejvíce v ovoci, zelenině, ale i v dětské výživě. V ekologickém zemědělství je povoleno používat jen necelých 30, vesměs přirozeně se vyskytujících látek, rostlinného nebo živočišného původu.
  • Neobsahují GMO
    V systému ekologického zemědělství nejsou genově upravené rostliny a suroviny povoleny.
  • Neobsahují zbytky antibiotik
    Poslední dobou se hodně diskutuje o užívání velkého množství antibiotik hospodářskými zvířaty a případnými vlivy na zdraví lidí. Ekologičtí zemědělci mají rutinní používání léků a antibiotik zakázáno.
  • Neskrývají žádné vedlejší náklady
    Srovnejte to například se stovkami milionů korun, které musíme z našich daní a poplatků za vodu platit na odstraňování chemikálií z pitné vody v důsledku intenzivního používání pesticidů a umělých hnojiv.
  • Ekozemědělci a biovýrobci udržují vysoké standardy
    Biopotraviny pocházejí z důvěryhodných zdrojů. Všichni ekologičtí farmáři a výrobci biopotravin jsou minimálně jedenkrát ročně kontrolováni. Standardy ekologického zemědělství jsou ukotveny v Evropské legislativě.
  • Pečují o zvířata
    Zdraví, pohoda a přirozené podmínky k životu zvířat mají své pevné místo v systému ekologického hospodaření.
  • Prospívají přírodě a volně žijícím zvířatům
    Mnoho studií dokazuje, že ekologické zemědělství má pozitivní vliv na rozmanitost fauny a flóry, je ohleduplnější k divokým zvířatům, méně znečišťuje, produkuje méně oxidu uhličitého-způsobujícímu globální oteplování-a méně nebezpečných odpadů.
  • Výborně chutnají
    Mnoho lidí tvrdí, že biopotraviny prostě chutnají lépe. Řada významných šéfkuchařů vaří jen z biopotravin (například v hotelu Ritz v Londýně). Biopotraviny překypují chutěmi. Proč? Důvod může být v tom, že ekofarmáři se snaží o to, aby zvířata zakoušela co nejméně stresu a krmí je pokud možno co nejpřirozenější stravou. Bio ovoce i zelenina rostou pomaleji (jelikož umělá hnojiva jsou zakázána) a mají nižší obsah vody a více sušiny než konvenční.

 

Markéta Kučerová

(školní soutěžní časopis 4Health style, jehož redakční tým v celostátní soutěži spotřebitelských časopisů obdržel čestné uznání Sdružení obrany spotřebitelů)

 

 

 

redakčí a realizační tým:

šéfredaktor:

Monika Čiháková

grafik:

Monika Čiháková

šfredaktoři:

Markéta Kučerová

Michal Kožík

Vedonika Drahošová

 odborný dohled:

Mgr.Milena Klimešová a Dagmar Vášová

         

 

Zobrazeno 1889×

Komentáře

RadekOwen

.. jnj biopotraviny su zdravejsi .. teda aspon neobsahuju ty chemikalie jako nami obvykle kupovane zbozi .. kazdopadne vsechno taky neni tak ruzove .. obcas potkavam biopotraviny, kere uz od pohledu moc zdrave nevypadaji .. tezko rect jestli je to prodejcem ci konkretnim pestitelem .. anyway dik za clanek ;)

Tofl

Biopotraviny jsou jediné potraviny bez chemických doplňků a proto jsem rád, že jsou. To je správné, když některé biopotraviny nevypadají dobře, je to totiž tím, že nejsou nacpány chemikáliemi, které mohou za to, že jsou potraviny tak pěkné na pohled ale chuťově jsou k ničemu a jen otravují zdraví...je dobře, že lidé začínají rozumět biopotravinám a značkám jakou jsou Pro-bio, Fairtrade a další....

Lenochod

Moc sem o tomhle nevěděla tak díky za informaci.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona